fredag 6 mars 2009

ölkorv

ölkorv, den där äckliga röda saken som hänger på hyllorna i butikerna..blä. men oj oj vilken skillnad det kan vara på ölkorv och ölkorv. åt igår världens godaste. Lee tog med sig in när vi skulle titta på ghost whisperer. vilken smak, vilken konsistens...omg!

Ölkorv inheåller trots namnet ingen öl. Ölkorv kallas för just ölkorv på grund av att den vanligtvis äts som snacks till öl. Korven kommer ifrån Tyskland och kom till Sverige på 1990-talet.

Ölkorven är en mycket kryddig charkvara som innehåller fläsk, nötkött eller griskött. Korven är smal och kan variera från kort till lång. Den hårt torkad och rökt vilket gör att ölkorv har lång varaktighet.

Ölkorv kryddas med stor variation. Exempel på vanliga kryddor använda är: Chilipeppar, enbär, ost, bacon, peppar, vitlök och oregano.

Ölkorv kan även användas som smaksättare i grytor eftersom ölkorven är så stark i smaken samt på grun av att den är så hårt saltad. Den blir på så vis ett substitut för krydda och tillför en rökt smak till grytan. Ölkorv änvänds även i wokar och pytt i panna. (-google)

1 kommentar: